Vil du vite mer om vaskehjelp? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig det du må vite om prisen for vaskehjelp, hvilke tjenester som tilbys, hvilke regler som gjelder, og mye mer. Det er mye svart arbeid innen renholdsbransjen, men her får du vite hvordan du kan få vasket hjemmet ditt på en lovlig, trygg og prisgunstig måte. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Prisen for vaskehjelp ligger på mellom 500 kroner og 1.200 kroner per vask. Du kan finne lovlig vaskehjelp til så lite som 250 kroner timen, men som med alt annet: Man skal ikke nødvendigvis stole på de billigste aktørene. Det er gjerne en grunn til at de kan tilby svært billige tjenester, og disse grunnene er ikke alltid like heldige. Videre, når man vurderer en tjeneste fra en bransje som er kjent for å ha et utbredt problem med svart arbeid, slik renholdsbransjen dessverre er, bør man være ekstra forsiktig. Når prisene begynner å bli uvanlig lave, og 250 kroner er helt på grensen, kan det være ugler i mosen. I denne artikkelen forteller vi deg hvordan du kan unngå både å betale for ulovlige tjenester og å betale for mye!
Vaskehjelp kan koste så lite som 100 kroner timen, men disse prisene bør du altså styre klart unna. En renholdsarbeider har en minstelønn på i underkant av 250 kroner i timen i henhold til Arbeidstilsynets satser, noe som betyr at 100 kroner tilsvarer under halvparten av minstelønn. Det er med andre ord helt klart ulovlig, og betyr at vaskehjelpen arbeider svart. Du påtar deg en stor risiko ved å benytte svart arbeid, og du åpner hjemmet ditt for en fremmed uten noen form for sikkerhetsnett. De mer redelige aktørene sørger også for forsikring i tillegg til pensjon- og feriepengeordning for sine ansatte. Dette medfører en høyere kostnad for forbrukeren, men den høyere kostnaden antyder også bedre arbeidsforhold for vaskehjelpen samt sannsynligvis en høyere kvalitet på vaskejobben.
Pris på lovlig vaskehjelp kan variere en god del også, og det er mange faktorer som virker inn på prisen. Ulike vaskebyrå ber om ulike priser, men tilbyr også noe ulike tjenester. I tillegg til dette vil prisen du får oppgitt, avhenge av for eksempel hvor stor leilighet du har, om du stiller med vaskeutstyr selv, og om du har husdyr. Alt dette og mer kan påvirke prisen.
Man kan også velge om man vil hyre privatpersoner eller virksomheter til å ta seg av husvasken, noe som naturligvis også vil virke inn på kostnaden. Dersom man vurderer å betale en privatperson for å vaske, er det visse regelverk man sette seg inn i. Hva du må vite om dette, finner du i denne guiden. Du får også vite hvordan du finner en rimelig, god og lovlig vaskehjelp.
Hva som er inkludert i prisen, kan variere betraktelig fra vaskebyrå til vaskebyrå. Det som generelt sett er inkludert, er vask av overflater og gulv, støvtørking og rengjøring av bad og kjøkken. Vask utover dette, som eksempelvis vindusvask, skifting av sengetøy og vask av ovn og hvitevarer, er gjerne tilleggstjenester som du kan etterspørre, men som da potensielt øker prisen.
En annen forskjell som det lønner seg å være bevisst på, er hva vaskehjelpen ønsker at du stiller opp med selv. Flere foretrekker at hjemmet er ryddet før de starter å vaske. En del medbringer eget utstyr, mens andre ønsker at du stiller med kluter, mopper og vaskemiddel. Mange medbringer gjerne mesteparten av utstyret selv, men ber kanskje om at det for eksempel står en støvsuger tilgjengelig. Dette vil også ha innvirkning på prisen. Du kan potensielt få leiligheten vasket for en billigere sum om du stiller med det meste av utstyret selv enn hvis vaskehjelpen stiller med alt.
Man kan også komme med egne ønsker eller spesifikasjoner utover de vanlige vasketjenestene til et vaskebyrå. Dette er noe som et delvis forventet, og det anbefales at du er til stede ved første vask for å gi instrukser og klargjøre preferanser. Helst skal vaskehjelpen ha vært på befaring før man inngår kontrakt, slik at spesifikasjoner kan kontraktfestes. Det kan være at man ønsker at noe vaskes på et spesielt vis eller med et spesielt produkt. Det er ikke sikkert at dette kommer til å koste mer. Hos de fleste vaskebyrå kan man skreddersy tjenesten betraktelig ved å velge mellom tilleggstjenester og ved å komme med egne ønsker. Du kan mest sannsynlig få akkurat den vaskejobben du ønsker, forutsatt at du er villig til å betale for den.
Prisen du ender opp med, påvirkes av:
I tillegg vil, som sagt, valg av aktør ha mye å si for den endelige prisen.
Videre er det forskjell på om vasketjenesten tar seg betalt per time eller per vaskebesøk. Dette er viktig å få med seg, fordi det kan utgjøre en betraktelig prisforskjell. En vanlig vask tar rundt tre timer, avhengig av størrelse på hjemmet og hvor omfattende vasken er. Hvor lenge du vil at de skal være der, per besøk, kan du hos noen aktører velge selv. Dette vil, igjen, ha en innvirkning på prisen.
En fast vaskehjelp rengjør hjemmet ditt jevnlig, men akkurat hva de vasker, er opp til deg. Dersom du benytter deg av vaskehjelp hver uke eller annenhver uke for å holde skikk på hjemmet, vil du høyst sannsynligvis finne aktører som tilbyr følgende i sin “grunnpakke”:
Dette er en generell standard og vil variere noe mellom de ulike aktørene.
Tilleggstjenester koster som sagt vanligvis mer, og er eventuelt noe du kan velge å benytte deg av nå og da. Du kan for eksempel be dem vaske vinduene når det trengs. Behov vil være veldig individuelt. Mens det er attraktivt for noen med sengeskift hver uke, vil det for andre være mindre nødvendig.
Blant tilleggstjenestene vaskebyråene ofte tilbyr, er følgende:
Det tilbys også egne vasker for spesielle anledninger og behov. Blant disse er:
Felles for de fleste vaskebyrå er også at de har et standardtilbud på spesielt omfattende vask av hjem - en form for storrengjøring. Slike storvasker vil da ta både lengre tid enn regelmessige vaskebesøk samt koste mer. I tillegg har man også i de fleste tilfeller mulighet for å skreddersy vasken etter egne behov og ønsker. Vaskebyrå vil tilrettelegge for dette etter egne forutsetninger og til varierende kostnad.
Renholdsbransjen er en bransje som er særlig preget av svart arbeid. Det er det flere grunner til, men blant dem er at det er lett og billig å etablere en virksomhet, kompetansekravene er lave og det er mangel på kontroll fra myndighetenes side. Det er med andre ord lett å starte en svart renholdsvirksomhet, billig å drive den og sannsynligheten for å bli tatt er ikke spesielt høy. Det har heldigvis kommet strengere krav til renholdsbransjen med årene. Renholdstjenester skal nå godkjennes av Arbeidstilsynet.
I prinsippet burde det være lett å ikke bryte loven. Du velger en hvit aktør, enkelt og greit. Det er dessverre ikke alltid like klart når en aktør er svart. Man må da være ekstra aktsom når man velger en virksomhet. I tillegg stilles det visse krav til deg og renholderen som du burde gjlre det kjent med før du anskaffer vaskehjelp. Du kan velge mellom å benytte deg av en privatperson, en selvstendig næringsdrivende eller vaskebyrå.
Bruk av privatperson til vasking: Det er fullstendig mulig å bruke en privatperson til vasking, forutsatt at dere begge inngår arbeidsforholdet som privatpersoner. I dette tilfelle kan du betale personen 6.000 kr i året uten å måtte betale skatt. Du kan også benytte deg av flere individer, og grensen for å være skattefri ligger da på 6.000 kr per person per år.
Dersom du betaler dem mer enn 6.000 kr i året, må du melde inn arbeidet med en A-melding - en A04-melding helt spesifikt, som angår “lønnet arbeid i hjemmet”. Denne registreres hos Skatteetaten, NAV og SSB. Du betaler også skattetrekket selv. Dette beregnes ut i fra vaskehjelpens skattekort og bruttolønn, og betales direkte til skatteoppkrever. Du får automatisk kontonummeret til skatteoppkreveren ved å levere A-meldingen.
Hvis du betaler vedkommende mer enn 60.000 kr i året, må du også betale arbeidsgiveravgift. Denne beregnes ut i fra hvor mye du har betalt i lønn i løpet av året.
Vaskebyrå og selvstendig næringsdrivende: Det settes strengere krav til disse og du er også lovpålagt å forsikre seg om at de er godkjent, noe du sjekker i Arbeidstilsynets renholdsregister. Hva angår skatter og avgifter, er dette virksomhetens ansvar og ikke noe du trenger å tenke på.
Utenom å sjekke hvorvidt renholdsvirksomheten er godkjent, som du er lovpålagt å gjøre, er det andre steg du kan ta for å sjekke om de er redelige. Det første Forbrukerrådet anbefaler at du gjør, er å sjekke med flere vaskebyrå. Ved å gjøre dette kan du sammenligne og finne det beste alternativet, for ikke å nevne den beste prisen. Da får du oversikt over hva de ulike byråene tilbyr og kan sikre deg en god avtale.
Mens du vurderer de ulike vaskebyråene kan du søke dem opp på Brønnøysundregistrene. Dersom det ikke er registrert, er det ikke et byrå du vil bruke. Merk at selv om de er registrert i Brønnøysundregistrene, betyr ikke det at de automatisk er godkjent av Arbeidstilsynet som renholdstjeneste. Det gjelder kun de som er oppført i Arbeidstilsynets renholdsregister.
Utover dette er også nettet et fint sted å søke opp de ulike byråenes referanser. Du kan finne anmeldelser og lese andre kunders erfaringer med de ulike aktørene slik at du vet mer om både hva de tilbyr og hvilken kvalitet du kan forvente.
Etter at du har valgt en virksomhet, burde du inngå en skriftlig kontrakt med dem. Dette gjelder også ved bruk av privat vaskehjelp. Vær påpasselig når du går gjennom tjenester og vilkår i avtalen, slik at du vet hva du har krav på og hva de selv krever. Forbrukerrådet har kontrakter man kan benytte seg av for dette som er oppført som mindre (under 200.000 kroner) håndverktjenester. Generelt sett burde en skriftlig avtale inneholde alle parters navn, avtalt lønn, arbeidstid, oppsigelsesfrister og eventuelt annet man vil stadfeste i en kontrakt, før man inngår et arbeidsforhold.
Dersom man er urolig, er det alltids mulig å være til stede mens vaskehjelpen arbeider. De fleste som benytter fast vaskehjelp, lar dem vaske mens de selv er borte, men det er ingenting i veien for at du også kan være hjemme mens det vaskes. Det er å anbefale at du ikke forstyrrer arbeiderne i arbeidet, både for deres skyld og for mest mulig effektiv vask. Hvis du føler deg trygg på å forlate hjemmet mens de er der, som mange gjør, er det vanlig å legge ut nøkler. Da må du huske å ikke merke nøkkelen med navn eller husnummer, og at den legges på et trygt sted til vaskehjelpen kommer. Hvis du har digital lås, slipper du naturligvis dette.
Utover dette anbefales det av Skatteetaten at du betaler gjennom bank, ikke i kontant. Kontantbetaling er ofte forbundet med svart arbeid og gjør det lettere for useriøse aktører å skjule faktisk inntekt. Om du benytter et vaskebyrå, burde du også sjekke at vaskehjelpen bærer et HMS-kort, noe som er pålagt ansatte ved et godkjente vaskebyrå.
Hvem trenger vaskehjelp? De fleste har ikke egentlig et overhengende behov for vaskehjelp, i alle fall ikke for fast vaskehjelp, og tjenesten er som oftest å anse som en luksusvare. Det finnes de som faktisk har et behov for vaskehjelp, eksempelvis eldre og andre som finner det utfordrende å holde hjemmet rent selv. Vaskehjelp er likevel for de fleste et gode man benytter seg av for å bøte på hverdagens stress. Hvis du jobber mye og har barn, og i tillegg ønsker å sikre deg litt fritiden utenom, kan vaskehjelpen heldigvis komme deg til unnsetning. Men vaskehjelpen står også klar for de som har det mindre hektisk og bare trenger litt avlastning. Det viser seg faktisk at de fleste av de som anskaffer seg vaskehjelp, er velstående og godt voksne par, uten barn.
Hvem som bruker vaskehjelp, bestemmes med andre ord ikke av hvem som har minst tid til å vaske eller størst behov. Det handler mer om hva man vil bruke tiden sin på. Dette varierer naturligvis veldig fra person til person. Altså finnes det ikke noe fasitsvar på spørsmålet om hvorvidt vaskehjelp er verdt pengene, men dersom du ønsker å overlate vaskingen til noen andre og føler at det er noe du får mye ut av og at det gjør hverdagen bedre og enklere, er vaskehjelp definitivt noe for deg.
Vaskehjelp har også blitt stadig mer vanlig i Norge. Du kan spare mye tid og ekstraarbeid i hverdagen, og det sørger for at hjemmet ser bra ut. Mange kan forsømme husvasken på grunn av manglende tid eller manglende interesse, og dette kan forårsake problemer med hygiene. Visse deler av huset vaskes gjerne betraktelig sjeldnere enn de burde. Å la en vaskehjelp ta seg av dette vil gjøre at hjemmet er mer hygienisk for de som bor der, i tillegg til at huset tar seg bedre ut.
Fast vaskehjelp er dessuten ikke den eneste vasketjenesten man kan benytte seg av. Man kan betale for en engangsvask, eventuelt en omfattende engangsvask, for spesielle anledninger eller behov. Hvis du skal flytte ut, kan flyttevask være en mulighet. Da slipper du å styre med det midt opp i flyttingen. Man kan også hyre inn vaskehjelp før en visning slik at hjemmet ser plettfritt ut og kan tiltrekke seg flere kjøpere. Det er mange muligheter. Hvis fast vaskehjelp ikke er noe for deg, kan det godt være at du likevel en dag kan ta nytte av deres tjenester, om det så kun er for å vaske over huset før julefeiringen.
En veldig åpenbar grunn til å velge hvitt arbeid, er at du beskytter deg selv fra å gjøre noe ulovlig og konsekvensene det medfører. En bot for bevisst bruk av svart arbeid kan bli betydelig. I de verste tilfellene blir det tatt ut tiltale. Hvis du bruker ulovlige arbeidere, vil du alltid stå i fare for å bli oppdaget og straffet for det. Dette er en unødvendig stressfaktor i hverdagen og en unødvendig risiko å påta seg.
Videre risikerer du også hjemmet ditt ved å bruke svart arbeid. Du har ingen garanti for arbeidet blir gjort, og gjort tilstrekkelig. Du kan heller ikke vite med sikkerhet at individet du slipper inn i hjemmet ditt er til å stole på. Svarte virksomheter tilbyr ingen forsikring - dette betyr at dersom noe blir ødelagt eller noe blir vasket feil, har du intet sikkerhetsnett. Det er også godt mulig at ulovlige arbeidere er dårlig opplært, og det er da mer sannsynlig at ting blir gjort feil eller mangelfullt. En ting er at hjemmet ikke blir rent, en annen ting er hvis de ødelegger verdifulle møbler eller annet ved å bruke feil vaskemiddel. Videre kan de være upålitelige hva angår oppmøte og hva de krever betaling for. Du kan få noen overraskelser når du skal betale regningen.
Vaskehjelper har en minstelønn, og har som enhver annen arbeidstaker rettigheter. Hverken minstelønn eller rettigheter blir overholdt av svarte virksomheter, og arbeidsforhold kan være dårlige. Svarte virksomheter betaler ikke skatt, og bruker da heller ikke penger på å forsørge og lære opp sine ansatte. En timepris på 100 kr dekker som sagt ikke engang minstelønn, og hvertfall ikke arbeidsgiveravgift, merverdiavgift, arbeidsklær, reisekostnad, feriepenger eller pensjonsordninger. Dersom du benytter deg av svart arbeid, er dette noe du understøtter.
Norge har ingen generell minstelønn, men har bransjespesifikke minstelønner for å beskytte utsatt utenlandsk arbeidskraft. Hvis du benytter deg av en redelig aktør, vet du at personen som vasker hos deg får betalt i henhold til norsk standard, opparbeider seg pensjon, er blitt skikkelig opplært og får feriepenger. Å vite at vaskehjelpen har gode arbeidsforhold er ikke bare beroligende for samvittigheten, men det samsvarer som regel med en høyere kvalitet på arbeidet. Både du og vaskehjelpen tjener med andre ord på dette.
Når du velger en hvit vaskehjelp, slipper du å bekymre deg for rettslige konsekvenser, skade på hus og møbler, mangelfull vask og vaskehjelpens arbeidsvilkår. Mange benytter vaskehjelp for å begrense stress i hverdagen, hvorfor skal man da utsette seg for nye stressfaktorer ved å velge en useriøs aktør?
Hvis du er førstemann i borettslaget til å anskaffe vaskehjelp, skal du vite at det er mulig at du setter standarden for borettslaget. Folk følger gjerne i andres fotspor, også når det gjelder vaskehjelp, og hvis du da velger å bruke ulovlig vaskehjelp, er det godt mulig at andre i borettslaget gjør det samme. På den andre siden, hvis du velger en hvit aktør, kan det altså godt være at du setter standarden for lovlig arbeid i borettslaget. Du har med andre muligheten til å påvirke dine naboers fremtidige lovlighet når du førstemann ut.
Et annet aspekt ved dette, er at det kan være særlig fristende å bruke svart arbeid om du ser alle rundt deg gjøre det, og at det går bra med dem. Ingen er oppdaget ennå, så hvorfor skal du bli det? Husk da på den risikoen du tar, både hva angår å bryte loven, men også for hjemmet ditt. Med svart arbeid har du absolutt ingen garantier, selv om det har gått bra for naboene. Går det galt, er det heller ingen du kan støtte deg på uten å avsløre at du har brutt loven. Husk også at den som taper på svart arbeid er til slutt deg. Når virksomheter ikke betaler skatt, taper samfunnet til sammen store summer som skulle gått til fellesskapet.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Rengjøring på den smarte måten