Vil du vite mer om fasadevask? Huset ditt beskytter deg hver dag, men minst én gang i året trenger det at du gjengjelder tjenesten. I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om fasadevask og hva dette innebærer, derunder problemområder som råte, alger og sopp, fasadevask før maling, hvordan og hvorfor man bør hyre inn profesjonell hjelp, og mye mer. Vil du redde hjemmet ditt fra fuktskader? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
En fasadevask går enkelt og greit ut på å vaske utsiden av en bolig. Det første du bør vite, er at en fasadevask ikke bare gjøres for at huset skal se rent og pent ut. Den har en viktigere funksjon, og det er å ta vare på selve bygget så vel som maling og beis. Tenk på alt som ytterveggene dine utsettes for: regn, vind, snø, pollen, grønske, støv, forurensing og mer. Dette gjelder særlig de siste årene ettersom klimaendringer har ført til mildere og fuktigere vintre samt økt forurensing. Dette tærer på veggene dine, og kan senke den forventede levetiden.
Man kan møte på alvorlige problemer med alge og sopp når det er fuktig over lengre tid, som igjen kan forårsake råte. Hjemmet ditt beskytter deg mot vær og vind, og det lønner seg å gjengjelde tjenesten. Beskytt hjemmet ditt med en fasadevask én gang i året slik at det kan fortsette å beskytte deg mange år fram i tid.
I tillegg til å regelmessige utføre fasadevask, burde du alltid vaske før du skal male. Ikke bare fjerner dette støv og alge slik at malestrøket får et godt underlag, men det gjør også at det gamle laget med maling blekner, slik at den nye fargen kan komme bedre fram. Det skal sies at fasadevask og maling går hånd i hånd, og ikke bare fordi du burde ta en fasadevask før malejobben: Dersom du gjør en årlige fasadevask, varer malingen mye lenger.
I denne guiden får du vite mer om hvorfor og hvordan du bør vaske, hva det koster hvis du vil hyre inn hjelp og hvordan du gjør det selv.
Det finnes mange ulike typer fasader og i mange forskjellige størrelser. Prisen for en fasadevask tilsvarer dette mangfoldet. Det som kommer til å ha størst innvirkning på hvor mye vasken vil koste, er naturligvis hvor stor bolig du har. En fasade på 100 kvadratmeter kan koste rundt 5.000 kr mens et stort hus med en fasade på 400 kvadratmeter vil koste nærmere 10.000 kr. Hvor du bor, hva slags bygg du har og hva slags metoder vaskebyrået må bruke, er andre sentrale faktorer. Pris fra bolig til bolig vil med andre ord variere betraktelig, og det er vanskelig å forutse nøyaktig pris før man har kontaktet en aktør og fått tilbud.
Prisen for fasadevask inkluderer som regel gjerne alt av utstyr: Dette omfatter alt fra høytrykkspyler til kran og rentvannsystem. Rentvann er vann som er blitt renset i et spesielt filter som fjerner partikler som ellers ville blitt igjen etter vasken. Dette er mye mer miljøvennlig og gir et langt bedre resultat enn vanlig vann. Med rent vann slipper man i stor grad å bruke kjemikalier. Dette er noe de bedre aktørene gjerne tilbyr, men hvilken metode som brukes må alltid sees i sammenheng med bygget. Likevel, dersom vaskebyrået har et rentvannssystem, er dette et godt tegn så vel som en god vaskemetode å benytte seg av.
Noen forventer kanskje at fasadevask omfatter alt som er på utsiden av boligen, men slik er det ikke nødvendigvis. Det er forskjell på fasadevask, vindusvask, takvask, rens av takrenne og persiennevask. Hva som faktisk inkluderes i en fasadevask hos din aktør, vil det med andre ord være gunstig å sjekke ut. Fasadevask i seg selv omfatter generelt sett kun vask av yttervegger. Det er naturligvis praktisk å ta vindusvasken samtidig, men hvis du bruker profesjonelle vaskere, bør du være klar over at dette kan beregnes som en tilleggstjeneste, og kan dermed komme som en tilleggskostnad.
Vær også påpasselig når du hyrer inn profesjonell hjelp, og pass på at de har sertifiseringer og fremstår seriøse. Det er en del useriøse aktører i renholdsbransjen samt flere som jobber svart. Fasadevask er noe man helt fint kan gjøre selv, men når det utføres av profesjonelle settes det strengere krav. De skal ha fått nødvendig kurs og opplæring. Noe du kan se etter er for eksempel at arbeiderne har HMS-kort, noe som er påkrevd.
Det er mer sannsynlig at seriøse virksomheter bruker bedre vaskemetoder. For eksempel, er det mer sannsynlig at de bruker ting som rentvann, som er et effektiv og miljøvennlig alternativ, at de bruker riktige kjemikalier der det er behov og at de justerer trykkspyler etter forhold. Da er det også lurt å ikke la seg friste av det laveste tilbudet, men ta seg tid til å sjekke opp aktøren.
Hvis du ønsker å spare deg selv for fasadevasken og heller hyre inn litt hjelp, burde du starte med å se på de ulike aktørene som tilbyr tjenesten. Sjekk ut hvordan de utfører vasken og hvor mye de tar betalt. Mange lister ikke opp priser på nettsidene sine, og kommer i stedet med tilbud direkte til deg basert på din bolig. Be gjerne om tilbud fra flere firma slik at du kan sammenligne. Sjekk også ut om de fremstår seriøse. Er de en godkjent renholdsbedrift? Dette finner du ut av ved hjelp av Arbeidstilsynets renholdsregister.
Etter du har funnet og bestemt deg for en god aktør, trenger du som regel ikke gjøre annet enn å lukke vinduene og sørge for tilgang til vann for arbeiderne. Dette kan imidlertid varierer mellom ulike aktører så det lønner seg å sjekke akkurat hva de trenger.
Et annet og billigere, men mer strevsomt alternativ er å gjøre jobben selv. Selv om profesjonelle stiller med rentvannsystemer og høytrykkspylere, betyr ikke dette at du trenger det. Faktisk er det anbefalt at du ikke bruker høytrykksspyler da dette kan gjøre mer skade enn nytte. Det kan skade malingen, få det til å løsne, men også gå utover underlaget. Treverk kan bli ødelagt og vannet kan komme seg inn dit det ikke burde være. Fasadevask utføres delvis for å forebygge fuktskade - da er det uheldig om man forårsaker fuktskade under vasken.
Tenk deg med andre ord godt om før du velger å bruke høytrykkspyler. Ta spesielt hensyn til boligens forutsetninger. Det kan virke som en lett og rask løsning på en omfattende vask, men når hensikten er å bevare fasaden kan høyttrykkspyler fort fungere mot sin hensikt. Hvis du tror det er forsvarlig, pass på å ha god avstand til veggen mens du vasker - minst 30 cm, og ha ikke trykket høyere enn 75 bar. Til sammenligning har en hageslang trykk på ca. fire bar.
Vær er viktig: Når du skal ta en fasadevask, er været det første du burde sjekke. Er det sol og varmt ute? Da er det heller bedre at du tar deg en tur og nyter finværet, for vasken tar ingen nytte av finværet. Sol betyr at vannet fordamper og at vaskemiddelet tørker inn. Velg heller en overskyet dag, gjerne en litt fuktig en, ettersom det er gunstig at ting er litt vått. Litt regn er bare bra.
Utstyr: Som vaskemiddel anbefales det at du bruker husvasken som passer best med din malingstype. Disse vaskemidlene er skreddersydd for jobben, og er ekstra effektive mot skitten og fettet som samler seg opp på vegger over tid. Middelet skal blandes ut med vann etter produktets bruksanvisning og påføres med en lavtrykksprøyte. Disse er enkle og billige å få tak i, og er veldig skånsomme mot materiale. Videre trenger du en god vaskekost, gjerne en med forlengerskaft, slik at jobben blir mindre strevsom.
Selve vaskejobben: Det lønner seg å ha et fuktig underlag så start med å skylle overflaten du skal jobbe på. Skyll alltid ovenfra og ned. Dette er fordi huset er bygget for å tåle vann som faller fra oven. Hvis du skyller ovenfra og ned, er det mindre sannsynlig at vannet havner der det ikke skal være. Gi det noen få minutter til å trekke inn før du spyler på med husvaskemiddel nedenfra og opp. Dette er for å forhindre stygge skjolder. La det også trekke litt inn, men ikke la det tørke. Arbeider du i solvær, kan dette bli vanskelig og du må forsøke å holde overflaten fuktig. Deretter er det på tide å skrubbe slik at skitten løsner skikkelig. Skyll så igjen med vann ovenfra og ned. Skyll godt.
Fasadevask før nytt malestrøk? Hvis du tar fasadevasken i forbindelse med maling, må du huske å vente til alt har tørket skikkelig. Dette kan ta en stund, potensielt dager avhengig av været. Du burde også bruke et sterkere vaskemiddel enn det du bruker for en generell vask. Da vil det nye malestrøket feste seg bedre og fargen vil tre bedre fram. Hvis du hopper over dette trinnet, kan det være at malingen flasser av og du må male fasaden på nytt. Selve vaskejobben er den samme her, men husk å bruke vernebriller og hansker ettersom du håndterer et sterkere middel.
Ja, er det korte svaret, med mindre det er under ett år siden sist du tok en fasadevask. Dersom du vil at maling og vegger skal vare, er det på tide med en vask. Desto lengre du venter mellom hver fasadevask, desto mer omfattende blir jobben. Lar du skitten få feste seg, kan veggene dine begynne å råtne. Sakte, men sikkert. Med disse milde vintrene som forekommer stadig oftere, vokser uønskede mikroorganismer ekstra godt. De liker seg spesielt bra hvis du kontinuerlig utsetter fasadevasken til neste år.
Det kan fort bli betraktelig dyrere å utsette fasadevasken enn å kjøpe en flaske husvask, en kost og en lavtrykksprøyte. For å ytterligere beskytte deg og hjemmet ditt, kan du påføre sopp- og algedreper avslutningsvis. Flere profesjonelle vaskebyrå tilbyr algebehandling og impregnering med fasadevask.
Det er også lurt å ta en fasadevask når man skal selge bolig. Da vil man gjerne kunne vise frem en attraktiv bolig, ikke en skitten en med vegger preget av alger, støv og fuktighet. Fasaden er det første en potensiell kjøper vil se, og kan potensielt vekke ekstra interesse, eller den kan støte vekk kjøper.
Et av de største problemene man kan støte på som huseier, er råte. Råte stammer fra soppsporer som finnes overalt og som fraktes med vinden. Det trives der det er fuktig, hvor det også vokser raskt. Sopp trives da gjerne i kjellere og våtrom, men også yttervegger og tak. De bryter ned treverket og kan svekke bæreevnen til treverk, et åpenbart problem for bygg. De spiser rett og slett opp treverket, og etterlater brunfargede, oppsprekket treverk i firkantede biter. Hvor fort det går før de utretter skikkelig skade, avhenger av sopparten, hvor fuktig det er og temperatur. Viktigste forsvar er å begrense fuktighet og å utføre denne regelmessige fasadevasken. En viktig faktor for hvor alvorlig råteangrepet er, er hvor lenge soppen har fått godgjøre seg. Det tar gjerne noen år før det blir et problem, og er du da flink med den regelmessige fasadevasken burde du unnslippe råtens grep.
Et sted sopp liker seg godt er som sagt også tak, så det lønner seg å ikke glemme det helt når man skal vedlikeholde hjemmet. Man må desverre komme seg opp på taket for å gjøre dette, så pass på å være trygg når du vasker og at du ikke ta noen unødvendige sjanser.
Mose på tak er for mange en utfordring, men noe som må fjernes like fullt. Mosen holder på fuktighet, hvilket som sagt kan skape problemer med tid i form av fuktskade samt misfarging. Kjemiske alternativer for mosefjerning kan dessverre skuffe, og du må som regel fjerne den for hånd eller med spyler. Pass likevel på å tilpasse spylekraft etter hva slags type tak du har - takstein og skifer tåler fint høytrykkspyler. Ikke glem å rense takrennen ettersom den også kan forårsake fuktskade. Hvis dette virker omfattende, vit at takvask er også en vasketjeneste du kan kjøpe.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Rengjøring på den smarte måten