Vil du vite mer om husvask? Det er viktig at du passer på huset ditt slik at det kan fortsette å passe på deg. I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvordan du får vasket huset ditt på en gunstig og effektiv måte, hvorfor du må gjøre det, virksomheter som kan gjøre det for deg og hva disse koster, og mye mer. Vil du vite hvordan du får huset ditt til å vare og samtidig se bra ut? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Betegnelsen husvask kan referere til to ting: utvendig vask av hus eller innvendig. I denne guiden kommer vi til å ta for oss oss førstnevnte. Vi har også skrevet grundige guider om innvendig husvask og hvordan du finner en god vaskehjelp, som du kan lene deg på om du har videre spørsmål eller lurer på hvor du skal ta fatt.
Husvask, for mange også kjent som fasadevask, går ut på å vaske utsiden av huset. Man tenker kanskje at det ikke er noe behov for dette og at hus er bygd for å tåle vær og vind i mange år. Det siste er sant nok, men hus trenger nå en gang litt hjelp hvis de skal vare lenge. Dette gjelder ikke bare husets utseende - husvask har en viktigere funksjon. Vær og vind og fukt og forurensing tærer på yttervegg og tak. Huset står, men tak og vegger kan begynne å råtne om man ikke passer på. Husvask forsikrer at skitt og sopp ikke får festet seg, som igjen beskytter huset ditt. Hvis ikke sopp får festet seg og vokst i fred, kan den ikke forårsake råte. Hvis vegger og tak taes vare på, vil de ikke begynne å råtne. Så enkelt er det.
Det er også andre grunner til å utføre husvask. Skal du male huset på nytt, lønner det seg å vaske huset først. Dette gjør at du ikke legger malingen over et skittent underlag som kan gjøre at den ikke fester seg, men preller av. Da må du male igjen. Vasker du først, sørger du for at malingen får et godt underlag. I tillegg til dette vil en husvask før maling, som man bruker et eget vaskemiddel for, gjøre at den gamle malingen blekner. Dette betyr at den nye fargen vil komme mye bedre frem.
Huset ditt beskytter deg hele året, og holder deg god og varm i Norges kalde klima. Beskytter du huset ditt, beskytter du deg selv. Sleng husvask med i vårrengjøringen hvert år, så varer huset og malingen i lang tid. I denne guiden får du vite hvordan du beskytter huset på beste vis, hvordan hyre inn profesjonelle vaskere og hvordan gjøre det selv. Så kan du velge selv hva som er best for deg og for huset ditt.
Hvis du gjør det selv, vil kostnaden avhenge av hva slags utstyr du skaffer deg og hva du har liggende hjemme fra før. Du må også beregne en del timer - husvask tar tid. Huset skal ikke bare skylles, men såpes og skrubbes. Har du flere etasjer, bør du finne fram stigen.
Hvis du derimot velger å hyre inn hjelp vil kostnaden ligger mellom 4.000 kr og 10.000 kr. Grunnen til den store forskjellen er at det er tross alt stor forskjell på hus. Størrelse har veldig mye å si. Har du en mindre enebolig, vil prisen være nærmere 4.000 kr, mens hvis du har en stor bolig på rundt 400 kvadratmeter, vil prisen nærme seg 10.000 kr. Akkurat hva din bolig vil koste er vanskelig å si, og hvis du vil vite det må du kontakte en aktør og be om et tilbud. Da vil du også få innsikt i hvilke faktorer virker inn på pris, særlig for den spesifikke aktøren.
Som med alt annet lønner det seg med litt sunn skepsis når det gjelder uvanlig lave priser. Det krever skjønn å vaske et hus og evne til å vurdere hvordan å vaske ulike materialer med ulike midler og metoder. Hvis vaskebyrået stiller med høytrykkspyler på full guffe uansett, er dette et dårlig tegn. Sjekk opp aktørene før du betaler. Pass på at de er redelige og seriøse, og at de vet hvordan å behandle akkurat ditt hus. Feil vask av hus, for eksempel høytrykkspyler der det ikke anbefales, kan ødelegge maling og treverk samt føre til at vann samler seg inne i veggene.
Når du leser husvask, kan det være du tenker at det omfatter alt av utvendig vask. Dette er imidlertid ikke tilfelle. Husvask, eller fasadevask, refererer generelt sett kun til vask av yttervegger. Dette betyr at husvask ikke inneholder vindusvask, takvask, rens av takrenner, impregnering og persiennevask. Dette er det særlig viktig å huske på om man hyrer inn en renholdsbedrift. Da kan ting som vindusvask beregnes som tilleggstjenester og dermed noe du må betale ekstra når du kjøper husvask. Akkurat hva som er inkludert i husvask kan variere fra aktør til aktør.
Om du hyrer inn husvask, eller fasadevask, som bedrift, kan tjenesteinnholdet være noe annerledes. Da er det i større grad snakk om store, høye bygg, ofte i mer urbane strøk. Da kan tjenesten inneholde bruk av kran eller heis, avsperring av gate ved behov, fjerning av tagging og mer i tillegg til selve vasken av yttervegger. Også i dette tilfelle er det godt mulig at vindusvask og tilsvarende beregnes som tilleggstjenester med egen pris.
Hva er fordeler ved å få profesjonelle til å hyre husvasken? Utenom det åpenbare, at du slipper å ta den selv, er faktumet at aktørene er spesialister i sitt felt og kan stille med utstyr privatpersonen sjelden kan. Et eksempel på dette er “rentvann”, noe som mange av de bedre renholdsbedriftene bruker. Rentvann er vann som er blitt renset med et spesielt filter. Vannet i Norge er rent og trygt, men det inneholder en del partikler som blir igjen etter vasken. Disse elimineres i filtreringsprosessen til rentvann, noe som gjør vasken mye mer effektiv. Rentvann er i tillegg et veldig miljøvennlig alternativ, og gjør at man bruker minst mulig kjemikalier til vaskingen.
Profesjonelle aktører stiller også med kran ved behov og høytrykkspylere etter forhold. Ved å hyre inn hjelp får du en effektiv og riktig vask. Du kan be om vindusvask og takvask samtidig, bare vær klar over at det kan koste mer. Takvask er også noe som medfører en viss risiko ettersom du må opp på taket for å kunne vaske skikkelig. Renholdsbedrifter har utstyr og opplæring som sørger for deres sikkerhet, noe du som privatperson ikke har.
Hvis du ønsker å overlate husvasken til noen andre, skal du her få vite hvordan du går frem for å finne en god og seriøs aktør. Det kan være vrient å få oversikt over pris ettersom flere aktører ikke angir priser på sine nettsider. Fastpris er altså ikke veldig utbredt, men du finner noen aktører som tilbyr det. Du må likevel stort sett kontakte aktører og fortelle dem om din bolig før du kan få en bestemt pris. Det anbefales at du kontakter flere aktører samtidig slik at du kan sammenligne pris og tjenester. Ved å gjøre dette får du oversikt over de ulike aktørene du har tilgjengelig, hvem som fremstår useriøse eller urimelig dyre, og kan således få best mulig avtale.
Når du vurderer hvorvidt en aktør er redelig, må du sjekke om de er oppført i Arbeidstilsynets renholdsregister som vil si hvorvidt de er godkjent for å bedrive rengjøringsvirksomhet. Det er ulovlig å bruke aktører som ikke er godkjent. For å utforske aktøren kan du også benytte Brønnøysundregistrene som har mye informasjon om ansatte, økonomi og tilsvarende for ulike virksomheter. Handlehvitt er videre en en god organisasjon å benytte seg av som har mye nyttig informasjon om hvordan du unngår useriøse aktører. De har blant annet en oppskrift for hvordan du utfører en bakgrunnssjekk.
Selv om vaskefirma kanskje bruker spesielt utstyr for husvask, er dette noe enhver egentlig kan gjøre. Det eneste er at det tar tid, og du må planlegge litt for denne vasken. Det er utstyr som du trenger og forholdene må være riktige. Dette betyr at du må time husvask dagen(e) riktig, særlig hvis det gjør i forbindelse med maling.
Hva trenger du? Først og fremst trenger du noe å spyle veggene med. En hageslange er ypperlig. Ikke bruk høytrykkspyler med mindre du er 100% på at dette er noe veggene dine tåler. Er du usikker, skal du vite at hvis du vurderer feil og bruker høytrykksspyler, kan du forårsake en del problemer for deg selv. I det minste er det en sjanse for at du ødelegger malingen. Du kan også skade treverket, men verst av alt er at vann kan trenge inn der det ikke skal være og skape fuktskade. Hensikten med en husvask er å beskytte og ivareta huset, ikke utsette det for ytterligere påkjenning.
Dersom du tror det er forsvarlig, kan du bruke høytrykkspyler. Husk da på at trykket ikke må overstige 75 bar og at munningen burde være minst 30 cm fra veggen.
Videre trenger du altså en kost, en med forlengerskaft slik at arbeidet går lettere. Dette er for å skrubbe veggene og fjerne grønske og alge som har festet seg. Før du kan skrubbe må du påføre veggene et vaskemiddel. Hør med butikken du kjøpte maling fra hvilken type passer best for din type maling og følge instruksene til produktet. For å påføre det trenger du som regel en lavtrykksprøyte. Disse er enkle å bruke og setter ikke veggene dine i noen form for fare. Dersom du har en høytrykkspyler med skumfunksjon, kan dette også brukes.
Det du trenger, er altså:
Det siste du trenger er riktig vær. Solforhold er faktisk det verste å vaske i fordi vannet fordamper og såpen tørker ut før den får virke. Hvis du må male i sola, pass på at du holder underlaget fuktig og vask mindre seksjoner av gangen før de rekker å tørke. Det aller beste været er når det er overskyet og gjerne småregner litt. Da holdes alt godt og fuktig. Om det blir så dårlig vær at det er snakk om minusgrader, er det derimot ikke så heldig.
Fremgangsmåte: Start med å skylle veggen. Start øverst og beveg deg nedover. Hus er bygd for å motstå vann som faller fra oven, ikke vann som sprøytes underfra. Du utnytter altså dette når du skyller ovenfra og ned, og forebygger at vann trenger inn i veggene.
Etter du har skylt venter du litt mens vannet trekker inn. Deretter finner du frem lavtrykksprøyten som inneholder husvaskemiddel og vann, blandet ut etter bruksanvisning, som du sprøyter på veggen. I dette tilfelle sprøytes de nedenfra og opp for å forhindre stygge skjolder. La såpen få virke noen få minutter, men ikke for lenge. Du burde påføre vaskemiddelet på et begrenset område og gjøre deg ferdig der før du går videre til neste område slik at det ikke får virke lenger enn noen få minutter.
Etter du har påført vaskemiddel, setter du i gang med kosten. Skrubb nedenfra og opp. Såpen hjelper til med å få fett, grønske, alge og sopp til å løsne slik at skrubbejobben går fortere og enklere. En del vaskemiddel som man får kjøpt i dag inneholder i tillegg alge- og soppdrepende middel.
Etter du har gitt veggen en god skrubb skal den skylles godt. Skyll igjen ovenfra og ned, og vær ikke redd for å bruke mye vann.
Glem ikke taket: Taket er også en del av huset og behøver vedlikehold akkurat som ytterveggene. Du må sant nok opp på taket - det duger dessverre ikke å stå på plenen og spyle opp med hverken hageslange eller høytrykkspyler. Vær varsom når du klatrer opp og ferdes på taket - ta forholdsregler så godt det lar seg gjøre. Her kan det være du finner blant annet mose som må fjernes. Mose holder på fuktighet og kan med tid forårsake fuktproblemer. Det er uheldigvis ikke så lett å fjerne og du må nok skrubbe det bort med kost. Utenom det, er oppskriften den samme på tak som for vegger. Vann, vaskemiddel, skrubb, vann. Husk å spyle i riktig retning - ikke spyl vann inn under taksteinene. Husk også å rense takrennen mens du holder på. Hvis den blir full av løv, mose og annet, vil vannet finne andre steder å oppholde seg som er mindre heldige.
Det kan bli det. Dersom huset ditt ikke er særlig utsatt for fuktighet, er det ikke fullt så farlig. Å utsette det ett år vil kanskje ikke forårsake store skade bortsett fra at huset kan se litt stygt ut. Råtesopp er imidlertid vanlig i Norge, selv om den ikke alltid skaper problemer. Soppen som skaper råten kan vokse relativt kjapt hvis den finner gode forhold, og trenger ikke mange år før du får et utbredt problem. Det lønner seg å være føre var. Gode forhold for sopp tilsvarer mye fuktighet, som vi får stadig mer av i dette landet med milde og våte vintre takket være klimaendringer. Gitt hvordan ting utvikler seg kommer soppen bare til å få bedre og bedre vekstforhold.
Råte gjenkjennes gjerne av brunt, oppsprukket treverk. Er du usikker, kan du pirke litt på treverket for å se om det gir etter. Det er vanligst å finne der det er vått, eksempelvis våtrom og kjeller, men også vegger og tak. Sjekk gjerne loftet for fuktskader fra taket.
Nå er det for øvrig ikke bare fare for råte man skal ta hensyn til. Maling og beis svekkes av vind og vær, og behøver derfor også vedlikehold. Utsetter du husvasken, betyr dette at du korter ned levetiden til maling og beis, og at du da må male over huset oftere. Ta vare på maling med årlig husvask, og så vil den vare lenge i tillegg til å se bra ut.
Utsetter du vasken år etter år og fortsetter å fortelle deg selv at du tar den neste år, kan du få problemer. Ikke bare vil huset ditt se slitent ut - maling og beis vil som sagt falme og flasse av, men det kan begynne å råtne. Det er like greit å gjøre det hvert år i stedet for å vende seg til å utsette jobben. Hvis du gjør det til en del av vårrengjøringen, sørger rutine for at du husker det hvert år.
Det er en omfattende jobb som vil ta rundt en dag, kanskje lengre, og det er fristende å utsette. Men dersom arbeidet er så lite forlokkende at du kontinuerlig utsetter det år etter år, og da utsetter huset for større og større påkjenning, er det bedre å hyre inn hjelp. Ikke la det komme for vane å forsømme husvasken - sett heller bort jobben til noen andre, så kan du slappe av i den viten at huset ditt blir tatt vare på. Da kan det ta vare på deg de neste tiårene.
Ja, det er det. Det er god sjanse for at malingen vil prelle av fordi den ikke klarer å få feste på skitt, fett og alge som dekker huset. Den kan begynne å flasse av og du må potensielt male på nytt. Om dette er tilfelle anbefales igjen en vask slik at du ikke må male på nytt enda en gang.
Det lønner seg altså å ta den vasken først som sist. Når du vasker huset før maling skal du bruke et sterkere middel enn du bruker for den årlige vasken. Ikke bare eliminerer dette skitt og fett, men det gjør også at det gamle malestrøket falmer slik at det nye malestrøket kan komme bedre fram.
Når du gjør denne vasken følger du akkurat samme oppskrift som den gitt over, med det ene unntaket at du bruker et annet, sterkere vaskemiddel. For husvask før maling bruker man kraftvask. Denne skal også blandes ut med vann i henhold til bruksanvisning og påføres med lavtrykksprøyte. For dette burde du bruke vernebriller og hansker ettersom det er snakk om et sterkt stoff som det er ubehagelig å få på huden og farlig å få i øynene . Unngå også å få vaskemiddel som ikke er blitt utvannet på veggen da dette kan etterlate flekker. Skyll godt etter du har skrubbet og bruk rikelig med vann.
Det er viktig at underlaget er tørt før man begynner å male. Avhengig av værforhold kan dette faktisk ta noen dager. Grunnen til at underlaget skal være tørt er både at malestrøket vil se bedre ut, men også fordi fuktighet kan bli fanget i treverket om du maler før det har fått tørke. Dette kan føre til råte - at treverket blir spist opp av fuktighetsglad sopp.
En god tid for å ta husvasken kan være på våren. Da har huset fått gjennomgått etter vinterens kulde, vær og fuktighet, og ser kanskje litt slitent ut. Værforholdene er også passende ettersom det er før det blir for varmt og mye sol, men det er heller ikke for kaldt. Inkluder husvasken i den årlige vårrengjøringen, så glemmer du den som sagt heller ikke. Inkluder gjerne også vindusvask, takvask og rens av takrenner samtidig. Da kan du møte sommeren med nyvasket og pent hus år etter år.
Dersom du ikke tar vare på huset ditt, kan du oppdage at forsikringen ikke gjelder når den trengs. Én ting er at husforsikring ikke dekker råteskader ettersom det er en forventet risiko huseier må håndtere, en annen ting er at husforsikring for det meste dekker plutselige, uforutsette skader. At huset ditt råtner er hverken plutselig eller uforutsett, og dermed noe det er forventet at du gjør det du kan for å unngå. Dersom du derimot utfører jevnlig vedlikehold, stiller du deg selv sterkere overfor forsikringsselskapet. Du kan også benytte deg av tilleggstjenester som dekker råte, fuktskader, mugg og tilsvarende når du skaffer deg forsikring.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Rengjøring på den smarte måten