Vil du vite mer om utvendig vask av hus? Fasadevask er et både viktig og rimelig vedlikeholdsarbeid som bør utføres hvert år. I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om prisen på utvendig vask av hus, hva du trenger av utstyr, hvordan jobben bør utføres, hvorfor du trenger algedreper og mye mer. Skal du gjøre dette selv eller la profesjonelle gjøre jobben for deg? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Om du trenger å få vasket huset ditt utvendig, må du først bestemme deg for om du vil gjøre det selv eller la noen profesjonelle ta seg av jobben for deg. Begge deler har sine fordeler og ulemper og varierende kostnader. Om du velger å ta fasadevasken selv, kan det hende du må gå til innkjøp av diverse utstyr, og kostnadene på dette vil variere alt ettersom hva du har liggende hjemme. Et byrå vil, på sin side, stå for alt av arbeid og utstyr. Også her vil prisen variere, men du kan forvente å måtte betale minst 4.000 kr for den utvendige vasken.
Om du lar et byrå gjøre fasadevasken for deg, vil sluttprisen bero på flere faktorer. Den mest åpenbare og viktigste faktoren vil være størrelsen på huset, da byråer ofte baserer seg på pris per kvadratmeter. Veiledende priser hos diverse byrå viser videre at desto flere kvadratmeter veggene utgjør, desto lavere vil prisen per kvadratmeter være. Ellers vil tilgang til huset også avgjøre prisen, dette gjelder både hvor tilgjengelig huset er generelt og hvor lett det er å komme til veggene som skal vaskes. Kort sagt er kostnadene for utvendig husvask altså basert på hvor stort hus du har og hvor lett tilgjengelig det er.
Skal du derimot gjøre den utvendige husvasken selv, krever det i utgangspunktet ikke stort, bortsett fra tid og egeninnsats. Før du kan gyve løs på arbeidet, må du likevel sørge for å ha det nødvendige utstyret for å gjøre jobben riktig, slik som vaskemiddel til yttervegg, algedreper, påføringsflaske og -pumpe, en passende børste og forlengerstang samt hageslange. Utover dette trenger du kun sette av en dag for å gjøre jobben.
Prisen vil altså variere ut fra hvem som skal gjøre jobben, hvilket utstyr som trengs, og ikke minst hvor stort huset er. Merk samtidig at det å foreta en fasadevask ikke bare er en kostnad, men også en viktig del av vedlikeholdsarbeidet av huset ditt. Blir det gjort riktig, kan det lette deg for senere og eventuelt unødig vedlikehold. Dette og mer kan du lese om senere i denne artikkelen.
Om du velger å gå for et byrå for å gjennomføre fasadevasken så vil totalkostnadene som nevnt ta utgangspunkt i en kvadratmeterpris. Denne inkluderer først og fremst – utover arbeidstimene til vaskerne – tilrigging, kostnader tilknyttet utstyr, vaskemiddel og eventuelt algedreper. Det viktigste vil kanskje likevel være at du får visshet om at jobben blir utført av profesjonelle med god erfaring og at du dermed får en grundig og effektiv vask.
Selve vaskejobben er komplisert, men viktig å gjøre riktig for å unngå fukt- og råteskader. Først må husveggen fuktes, helst med hageslange. Deretter skal vann og såpeblanding blandes i lavtrykkspumpe eller påføringsflaske. Dette skal sprøytes på veggen nedenfra og opp; påføres den motsatt vei risikerer du å få stygge rennemerker nedover langs veggen. Såpeblandingen skal så virke en stund, alt ettersom hvilken blanding du bruker. Her er det viktig at blandingen ikke tørker.
Etter at såpeblandingen har fått virke til angitt tid så må du gå over veggen med børste og såpevann før du skyller veggen ovenfra og ned. Her kan du fort få behov for en stige for å nå de høyeste punktene på veggen. Det er også viktig å sørge for at veggen holdes fuktig mens du holder på og at vinduene skylles umiddelbart om det skulle komme såpeblanding på dem. Etter at veggen er vasket bør veggene til slutt behandles med sopp- og algedreper, dette for å hindre uønsket vekst og grønske på fasadene. Dette skal som regel blandes ut med vann og sprøytes på veggen, men ikke skylles av.
Merk at den utvendige vasken gjerne er oppført som en egen tjeneste og at byråer ofte tilbyr andre aktuelle tjenester, slik som vindusvask og algebehandling, ved siden av fasadevasken. Samtidig finnes det i dag vaskemidler som også inneholder sopp- og algemiddel, så det kan være en god idé å forhøre seg med aktuelle byråer om nøyaktig hva som påføres huset under fasadevasken. Når du først er i gang med å vaske huset utvendig, er det nemlig lurt å påføre algedreper også, for å beskytte fasaden så godt som mulig. Om dette altså ikke er inkludert bør du derfor likevel vurdere en algebehandling. Alternativt kan du også gjøre deler av jobben selv og overlate det du ikke har tid til eller er sikker på til fagfolk.
Selv om den utvendige husvasken er en flott start når det kommer til vedlikehold av fasade, bør man også være klar over en rekke andre årlige gjøremål som bør gjennomføres for å sikre et godt utvendig vedlikehold av huset. Flere av disse faller det seg også naturlig å gjøre samtidig som fasadevasken. Sjekk derfor ut hvilke andre tjenester det aktuelle byrået tilbyr, slik kan du danne deg et bilde av hva huset ditt trenger og hva du eventuelt kan be byrået gjøre når de først skal vaske fasaden på huset.
Byråer som tilbyr fasadevask utfører også som regel en rekke andre vedlikeholdstjenester, slik som vindusvask, takvask og rensing av takrenner og nedløpsrør. Alle er viktige, men ikke alle trengs å gjøres like ofte. Om du ønsker et flottest resultat mulig ved fasadevask kan det være lurt å gjøre en vinduspuss samtidig. Ikke bare vil dette gi fasaden et nytt og flott utseende, men det vil også forhindre varig skade på vinduene. Dette bør – som fasadevasken – utføres hvert år.
Videre er også takrenner noe som bør renses jevnlig. Her samler det seg mye løv, smuss og skitt i løpet av et år som kan tette nedløpet og resultere i vannlekkasjer med påfølgende vannskader på huset. Dette kan du fint unngå ved å gjøre en rens av takrennene samtidig som fasadevasken. Videre kan også et dårlig vedlikeholdt tak føre til vannlekkasjer. En vask av dette vil ikke bare gi et flottere tak med lengre levetid, det vil også bistå i å oppdage eventuelle skader og slitasje som bør utarbeides. Om det er en stund siden sist taket fikk en gjennomgang kan det derfor være på tide å gjøre dette i sammenheng med fasadevasken.
Med andre ord er det mye som kan gjøres i sammenheng med fasadevask. Hva som er aktuelt for deg avhenger av huset og hvor hyppig det generelle vedlikeholdsarbeidet har blitt utført, men ettersom fasadevasken i utgangspunktet er en enkel og rimelig oppgave er det alltids lurt å vurdere om du ikke skal gjøre mer mens du først er i gang.
Skal overlate fasadevasken til noen andre er det noen ting som er lurt å se etter for å sikre seg at jobben blir gjort på en riktig og effektiv måte. Aller først kan det være en god idé å få en oversikt over hvilke byrå som tilbyr fasadevask og hvilke tilbakemeldinger de har fått tidligere. Tenk også over hvor de er basert, er byrået langt unna kan det komme pristillegg i transport. Undersøk også om de har lang erfaring med fasadevask og om de gir et inntrykk av profesjonalitet. Seriøse aktører viser gjerne både til hvorfor man bør gjøre en fasadevask samt hvordan de gjennomfører tjenesten. Det er viktig å huske på at den billigste aktøren ikke nødvendigvis også er den beste, og at når du først betaler noen for å gjøre jobben så bør den også gjøres på en god og sikker måte.
En annen ting som er verdt å merke seg er at flere byråer ikke opplyser om priser på fasadevask. Dette er – som nevnt tidligere – fordi estimatet vil avhenge av huset og mengden arbeid som kreves. De aller fleste kan likevel gi deg et prisestimat ved kontakt og noen igjen tilbyr en fastpris ved inngått avtale. Kontakt derfor flere byråer i ditt nærområde og få en oversikt over hvilke priser de opererer med. Får du en fornuftig fastpris slipper du også å bekymre deg for økte kostnader på en ellers relativt forutsigbar jobb.
Etterfakturering er også å foretrekke. Ikke bare gir dette inntrykk av at byrået er en seriøs aktør som tror på sitt eget arbeid, det gir deg også en trygghet om jobben mot formodning ikke skulle bli gjort ordentlig. Du bør være litt obs om byrået kun tar kontanter.
Det er gode grunner til å gjøre en årlig fasadevask. Blant annet vil et år med luftforurensning påvirke fargen, gjøre den grumsete og gi huset et tilsvarende ytre. Viktigere er likevel skadene som kan oppstå om husvegger og fasade ikke blir rengjort og vedlikeholdt. Skitne vegger er mer utsatt for fukt og bidrar til en økt grobunn for organismer som sopp og alger. Dette kan sette seg i malingen og treverket, og i verste fall forårsake råte. I mange tilfeller vil disse skadene også være noe som ikke dekkes av en vanlig villaforsikring.
Fasadevasken forebygger og gir dårligere vekstvilkår for sopp og alger og er derfor en svært viktig – for ikke å nevne rimelig – form for vedlikehold. I tillegg kan det være verdt å merke seg at fasadevasken også kan redusere hvor ofte du behøver å male huset ditt. Får du gjort en god årlig vask av huset utvendig vil altså ikke huset ditt bare få en renere fasade med et rent uttrykk, du vil også forhindre unødige skader på huset.
Det finnes altså gode grunner til å foreta en årlig fasadevask, både på lang og kort sikt. Ikke bare får du et flottere og revitalisert hus, du forhindrer også unødige, og i verste fall dyre, skader på huset. Den utvendige vasken bør altså ikke utsettes, til tross for hektiske dager. Finner du ikke tid selv, er jobben for omfattende eller vil du være helt sikker på at jobben blir gjort på en ønsket måte, vil det altså være en god idé å ta kontakt med et byrå. Slik sørger du for at jobben blir gjort og at huset ditt blir tilstrekkelig vedlikehold.
Om du nå velger å gjøre fasadevasken selv eller lar profesjonelle gjøre arbeidet for deg, finnes det noen råd som er verdt å ta med seg. Disse kan hjelpe deg med å bestemme når du bør gjøre vasken, og hva som bør gjøres og unngås når arbeidet først er i gang.
Vær: Det er lurt å unngå solskinnsdager når du skal vaske veggen, ettersom veggen skal holdes fuktig mens du vasker. Tvert imot vel en dag med lett regn være perfekt for fasadevasken. Eventuelt kan du begynne i og følge skyggen rundt huset. Unngå også kuldegrader.
Høytrykksspyler eller hageslange: Det debatteres en del om hvorvidt man bør bruke høytrykksspyler ved fasadevask eller ikke. En fordel med dette er at det går en del raskere enn ved andre metoder. Samtidig er det viktig å bemerke at høytrykksspyleren også kan skade husveggen om du gjør det feil. Treverket kan bli oppfliset, malingen kan løsne og i verste fall kan vann sette seg i treverket. Derfor anbefales det i mange tilfeller å bruke en hageslange. Om du likevel vil bruke en høytrykksspyler bør du ta en vurdering av husveggens tilstand og se etter sprekker og glipper. Sørg også for ikke å overskride 75 bar i trykk og spyl med minst 30 cm avstand fra veggen til enhver tid. Leveres spyleren med ekstrautstyr tilpasset fasadevask så bør du også sørge for at dette er koblet til.
Vasking før maling: Det er forskjeller på fasadevask og vasken du gjør før du skal male huset. Vasker du huset utvendig fordi du skal male er det derfor viktig at du bruker en sterkere såpe tiltenkt nettopp forvask for maling. Husk også at veggene da skal tørke skikkelig før du setter i gang med malingen.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Rengjøring på den smarte måten