Vil du vite mer om vaskehjelp i Oslo? Det er mange aktører å velge mellom i hovedstaden. I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om de største vaskebyråene, hvilke priser de opererer med, hva du bør og kan gjøre selv, og mye mer. Vil du ha en rimelig, redelig og rutinert vaskehjelp til din Oslo-bolig? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Pris for vask ligger på rundt 500 til 1.000 kroner. Prisen på vaskehjelp i Oslo varierer imidlertid mye, og både hvordan du bor og antall kvadratmeter som skal vaskes, har selvsagt mye å si. Det kan være utfordrende å få inntrykk av det generelle prisnivået ettersom det er store prisforskjeller mellom de ulike aktørene og, som nevnt, mange variabler som spiller inn. I denne guiden kommer vi derfor til å se på prisnivåene blant de mer populære aktørene i Oslo, og vi vil forklare nøyaktig hva som har innvirkning på prisen du må betale for vaskehjelp. Vaskebyråene i Oslo tilbyr mange forskjellige tjenester og typer vasker. Det er ikke kun fast vaskehjelp man kan anskaffe; man kan også velge mellom andre tjenester som flyttevask, visningsvask, trappevask, kontorvask osv. Selv når det gjelder fast vaskehjelp, er det mange tjenester å velge mellom, og det er stort mulighetsrom for å skreddersy vaskejobben akkurat slik man ønsker.
Med stort mulighetsrom følger stor prisvariasjon. Hva slags bolig du har, kommer også til å spille en stor rolle, særlig hvor stor bolig du har. Andre faktorer som kan påvirke prisen, er hvorvidt du har husdyr, hvor du bor, og når du ønsker at vasken skal utføres. De fleste vaskebyråene tilbyr standardpakker for fast renhold, og det er det vårt innledningsvise prisoverslag er basert på, men byråene tilbyr også tilleggstjenester. Vindusvask, for eksempel, er som regel ikke inkludert i standardtilbudet, men dette er noe man kan etterspørre, mest sannsynlig for en noe høyere pris. Man kan med andre ord organisere drømmevasken, om man er villig til å betale for den.
Det er en del faktorer å få oversikt over før man velger vaskehjelp, for å sikre at man får en best mulig avtale. Renholdsbransjen er i tillegg en bransje som preges av mye svart arbeid, noe som betyr at man skal være forsiktig når man velger vaskebyrå og at man må sjekke at byrået man går for, er redelige. Dersom du kommer over en merkelig lav pris, kanskje så lite som 200 eller 100 kroner per vask, burde varsellampene lyse. I denne guiden finner du ut hvordan du sjekker om et vaskebyrå er seriøst, i tillegg til at vi forteller deg alt du trenger å vite for å velge den vaskehjelpen i Oslo som passer deg best.
Akkurat hva som er inkludert i en fast standardvask, er noe ulikt fra renholdsbedrift til renholdsbedrift. Det er likevel en del gjengangere. Vanligvis vil renholderen vaske eller støvsuge gulv, støvtørke, vaske alle overflater, rengjøre bad (dusj, toalett, servant) og vaske kjøkken (utvendig vask av komfyr og generell overflatevask). Noen har også sengeoppredning, vindusvask og vask av mikrobølgeovn inkludert i standardpakken, men dette er mindre vanlig.
Variasjoner i standardpakken gjelder også for andre typer vask. Standardpakken til flyttevask vil for eksempel inneholde en grundig vask av tømt leilighet, men kan ha utvendig vindusvask og innvendig vask av ovn som tilleggstjenester som ikke er inkludert i standardpakken. Generelt sett burde man være påpasselig på innholdet til standardpakker før man betaler for en, og ta seg tid til å skreddersy vaskearbeidet før man inngår en avtale slik at man har oversikt over full pris.
Samtidig som det varierer hva de ulike vaskebyråene byr på av tjenester, varierer det også hva de ønsker at du skal bidra med. Noen vaskebyrå stiller med absolutt alt av utstyr de kan trenge. En del er opptatte av å kun benytte miljøvennlig vaskeprodukter. Noen kan komme til å be deg om å stille med støvsuger, mopp eller mer. Dette er det verdt å forhøre seg om når man vurderer pristilbud.
De fleste ønsker også at hjemmet er forholdsvis ryddig når de kommer for å vaske slik at selve vasken kan gå enklest mulig for seg. Andre inkluderer ryddearbeid i standardprisen. Samtidig som en ryddet bolig tilrettelegger for effektiv vask, er det ønskelig at du ikke forstyrrer vaskehjelpen mens de holder på. Selv om det fleste som benytter vaskehjelp liker å få det gjort mens de er borte, er det ikke et problem at du er til stede. Dersom du er til stede og forstyrrer arbeidet, er dette en annen sak. Det vil være til bry for arbeiderne og vaskejobben de utfører kan ta lengre tid. Dersom du velger å ikke være hjemme under vaskingen, kan du legge ut nøkkel på et trygt sted til vaskehjelpen. Dette trenger man naturligvis ikke tenke på om man har digital lås.
Hos redelige aktører tilbyr de som regel en form for fornøydgaranti. Dette betyr at hvis du oppdager mangler ved vaskejobben, kommer de og tar seg av uten ekstra kostnad.
Dersom standardpakken er ikke strekker til for ditt behov, kan du velge mellom tilgjengelige tilleggstjenester eller komme med egne spesifikasjoner direkte til vaskebyrået. Hva dette vil koste kommer an på vasketjenesten man ønsker utført og aktør. Blant de gjennomgående tilleggstjenestene man kan velge mellom er følgende:
Disse må man som regel betale ekstra for. Disse tjenestene er noe man kan velge å inkludere i egen “standardpakke”, altså at det er noe man får gjort fast, eller man kan velge å få visse tjenester gjort ved behov nå og da. Dette kan man avtale med vaskehjelp når man ber om tilbud eller har de på befaring. Den endelige prisen for fast vask kan med andre ord være veldig forskjellige fra person til person.
En grunn til at en del tjenester beregnes som tilleggstjenester er at vaskebehov kan være veldig individuelt. Boliger kan være veldig ulike og hvor omfattende en standardvask vil være kan varierere mye. Disse variasjonene vil påvirke pris akkurat som bruk av tilleggstjenester. Dersom du har en svært stor bolig og flere etasjer, vil vasken bli dyrere. Det samme gjelder om boligen er et stykke unna vaskebyrået, hvis man har mer enn et bad eller potensielt hvis man har husdyr.
Vaskebyråene har altså en rekke kriterier for å vurdere pris for akkurat din bolig.
Blant disse finner du:
Ut i fra egne spesifikasjoner for vask, bruk av tilleggstjenester samt kriteriene oppgitt over, vil du få en pris skreddersydd dine behov og vaskebyråets forutsetninger. Det er med andre ord en sammensatt pris og det lønner seg å gjøre en grundig sjekk av akkurat hvordan vaskebyrået du bruker regner ut den endelige prisen.
De fleste vaskebyrå tilbyr som sagt mer enn én type vask. Fast vaskehjelp er kanskje den mest kjente tjenesten de tilbyr, men det finnes også en rekke andre mulige tjenester å benytte seg av som samsvarer med unike behov.
Blant de ulike vasketjenestene renholdsbedrifter finner man som regel disse:
I tillegg til en del tjenester som er mer rettet mot privatkunder, har de fleste vaskebyrå tjenester som er ment for bedrifter slik som kontorvask og byggvask.
Man har med andre ord litt å velge mellom etter behov. Skal du flytte og ønsker å slippe å rengjøre en bolig midt opp i alt flyttestresset, kan du betale for en flyttevask. Ønsker du å få hjemmet stelt i stand før jul, kan du benytte deg av selskapsvask. Er det på tide at vinduene får en overhaling, er vindusvask et alternativ. Disse tjenestene kan også kombineres med fast vaskehjelp, alt ettersom.
Renholdsbransjen er en bransje som er særlig preget av svart arbeid i Norge. Dette er noe det er viktig at man er bevisst på når man velger vaskehjelp, spesielt hvis man benytter anbudssider. Aktører som legger inn tilbud her er ikke kvalitetssikret, som betyr det er opp til deg å verifisere at de er redelige. Når du anskaffer vaskehjelp er du faktisk lovpålagt å forsikre deg om at det er en godkjent virksomhet. Dette gjør du ved hjelp av Arbeidstilsynets renholdsregister. Her kan du søke etter virksomheter og finne ut om de er godkjente. Det er forbudt å benytte renholdsvirksomheter som ikke er godkjent. Dersom du skulle være så uheldig at du oppdager dette etter du har inngått en avtale med virksomheten, anbefaler Arbeidstilsynet at du ber dem søke godkjenning og at du avslutter arbeidsforholdet om de ikke søker eller hvis de ikke blir godkjent. Utover denne lovpålagte forsikringen er det en rekke steg du kan ta for å sørge for at du ikke bare ender opp med en lovlig aktør, men også en god en.
Forbrukerrådet har fire steg de foreslår for å sjekke opp en aktør og for å beskytte en selv. Første steg er å involvere flere vaskebyrå og be om tilbud. Da kan du sammenligne de ulike aktørenes prisnivå og tjenestetilbud. Slik sikrer du deg en god avtale. Deretter bør du sjekke seriøsiteten, derunder Arbeidstilsynets renholdsregister. Du kan også undersøke aktørens forhold i Brønnøysundregisteret. Handlehvitt.no er videre en svært god ressurs. Her finner du mye nyttig informasjon og en grundig oppskrift på hvordan å utføre bakgrunnssjekk på virksomheter. De forteller deg hva du skal se etter på registre som Brønnøysundregisteret og hva som burde få varsellampene til å lyse.
Etter du har funnet en god og trygg aktør bør du skrive kontrakt, understreker Forbrukerrådet. Det er best å vente med dette til etter vaskehjelp har vært på befaring og man kan kontraktfeste eventuelle spesifikasjoner og/eller tilleggstjenester. Vær nøye på å lese over vilkår og pass på å sjekke om prisen inkluderer moms. Prisen burde være oppgitt i kontrakten. Dersom du likevel skulle ende opp med en kontrakt uten spesifisert pris, kun et anslag, er det greit å huske på at prisen være mer enn 15 prosent av anslaget.
Det er ikke kun vaskebyrå du kan hyre til å vaske hjemmet ditt. Det er åpent for å bruke privatpersoner også. Det kan også godt være at du kommer skattefritt unna med det. Da lønner det seg å være kjent med hvilke begrensninger og regler som eksisterer i forbindelse med bruk av privatpersoner.
Privatpersoner: Du kan bruke privatpersoner til å vaske hjemmet ditt skattefritt forutsatt at begge inngår arbeidsforholdet som privatpersoner og at betalingen ikke overskrider 6.000 kr. Du kan også hyre inn flere privatpersoner og betale dem skattefritt så lenge du ikke går over 6.000 kr per person per år.
Dersom betalingen blir mer enn 6.000 kr, må du betale skatt. Du betaler forskuddsskatt direkte til skatteoppkrever og må sende inn en A04-melding. Etter du har sendt inn denne får du oppgitt skatteoppkrevers kontonummer og KID-nummer. Betaler du personen mer enn 60.000 kr, må du også betale arbeidsgiveravgift.
Virksomheter: Fordelen med virksomheter er at de skal ha styr på alt av skatter og avgifter, og dette skal ikke være noe du skal trenger å forholde deg til utover å forsikre deg om at de er lovlige. Hvis du bruker en virksomhet. skal vaskehjelpen som kommer hjem til deg ha et HMS-kort.
Sist, men ikke minst, husk at svart arbeid er ulovlig, og bevisst bruk av svart arbeid medfører straff. Bøter er vanligst, men i svært alvorlige tilfeller kan det bli tatt ut tiltale - det opprettes altså en straffesak. Dette er en unødvendig risiko å ta. Ved å forsøke å spare penger på å bruke ulovlig arbeid kan man ende opp med å betale i dyre dommer. I tillegg er det større sannsynlighet for at man ender opp med en dårlig vask, og å gi ulovlige arbeidere tilgang til ens forlatte hjem er risikabelt. Useriøse virksomheter har heller ikke forsikring, noe som betyr at du ikke har noen form for sikkerhetsnett om noe går galt.
Oslo har mange ulike vaskebyrå du kan velge mellom. Dette gir deg muligheten til å finne den prisen og de tjenestene du ønsker. Bor du utenfor Oslo, men befinner deg i nærliggende strøk, er det også mange aktører du kan benytte deg av. Det er imidlertid lurt å forvente ekstra kostnad for reisetid om du bor et stykke utenfor Oslo.
Under følger en gjennomgang av noen av de mest kjente renholdsbedriftene i hovedstaden. For å sammenligne priser er det tatt utgangspunkt i en bolig på 50 kvadratmeter. Priser vil som sagt variere etter andre faktorer enn dette.
CityMaid: CityMaid er en av Oslos største og mest etablerte renholdsbedrifter, og således et trygt valg. De er ikke den billigste aktøren med litt over 1.000 kr per vask, men stiller opp med alt av utstyr selv. I tillegg til fast vaskehjelp tilbyr de flyttevask, høstvask, fasadevask, hovedrengjøring, visningsvask, vindusvask, vask av utleiebolig, vask av dødsbo og hyttevask. Standardpakken for fast vaskehjelp inneholder støvtørking, støvsuging (møbler så vel som gulv og tepper), vask av kjøkken (overflater), vask av bad og vask av gulv. De benytter hovedsakelig vann og mikrofiberkluter, men også EU-blomstmerkede produkter ved behov. De tilbyr en 48- timers kvalitetsgaranti.
Freska: Freska er også en stor og anerkjent aktør i Oslo. I tillegg til fast vask tilbyr de flyttevask, vindusvask samt kontorvask. Prisene deres for en bolig på 45 - 59 kvardratmeter ligger på rundt 500 kr. Dette er imidlertid en timepris til forskjell fra CityMaid som tar betalt per vask. Tar man dette i betraktning, ligger prisene til disse to aktørene ganske likt. De tar med utstyr, men trenger at du stiller med moppestang og støvsuger selv. Dersom man ikke bestiller utstyr, som medfører en mindre kostnad, må man også stille med kluter, svamper og renholdsmidler.
Mik Renhold: Mik Renhold tilbyr fast vaskehjelp, flyttevask, storrengjøring, møbelrens/tepperens og takvask/fasadevask for privatkunder, og kontorvask, borettslag/trappevask og byggvask for bedriftskunder. De har en billigere timepris enn Freska på rundt 400 kr, men behøver støvsuger og moppestang samt vaskemidler og kluter dersom du ikke velger at de skal ta med dette. Standardpakken inneholder støvtørking, støvsuging av møbler og tepper, vask av kjøkkenoverflater, rengjøring av bad og vask av gulv.
Renhold Oslo: Renhold Oslo tilhørerer Uniq Group og tilbyr flyttevask, kontorvask, daglig renhold, byggrenhold, visningsvask og boning av gulv i Oslo og omegn. De tar imot både bedrifter og privatpersoner som kunder. De oppgir ikke priser på sin nettside og kommer heller med tilbud direkte til kunder basert på deres behov og bolig.
Det er mange muligheter for å skaffe seg vaskehjelp i Oslo, særlig hvis man også ser på anbudssider. Vær likevel bevisst på faren for å hyre inn svart arbeid. Det er ikke alltid like lett å oppdage useriøse aktører på forhånd. Renholdsbransjen er spesielt utsatt fordi det er relativt lett og ukomplisert å opprette en virksomhet, det er ikke høye kompetansekrav til arbeiderne og myndighetene har ikke vært så gode på å oppdage ulovlig aktivitet. Vær påpasselig og sjekk opp aktører, og hvis du føler det er ugler i mosen, finn en annen aktør. Gå heller litt opp i pris. 100 kr timen for vaskehjelp frister mye, men minstelønnen for renholdsarbeidere er 216,04 kr.
Det lønner seg å bruke redelige aktører. Èn viktig ting er at man slipper å bekymre seg for å bli tatt for å bryte loven, og konsekvensene det medfører. Man sikrer seg også høyere kvalitet på arbeidet ettersom lovlige aktører gjerne bruker mer penger på opplæring og stiller høyere krav til sine ansatte. Disse har også forsikring, noe som betyr at dersom noe går galt, så står vaskebyrået klar for å ordne opp i dette. De tilbyr også ofte en form for kvalitetsgaranti der du får mangler rettet opp så lenge du sier ifra i løpet av et bestemt tidsrom.
Videre kan du ha bedre samvittighet når du bruker en seriøs aktør for du vet at vaskehjelpen i det minste får minstelønn i henhold til norske standarder, får feriepenger og har en pensjonsordning. Ved å velge å bruke svart arbeid støtter man indirekte dårlige arbeidsforhold.
Dersom du er ute etter å spare noen kroner på vaskehjelpen, ligger det mulighetsrom for dette i hvordan du skreddersyr vaskearbeidet. Ta kontakt med vaskebyrå og oppgi dine ønsker/forutsetninger, og jobb ut i fra det. Kanskje støvsuging av møbler ikke er så viktig for deg? Fortell vaskebyrået hvis det er noe du vil prioritere, og annet du kanskje vil velge bort. Hvis du ikke trenger å vaske alle rommene i boligen, og vasken tar kortere tid, kan det godt være du kan spare en del på dette. Firmaer som Freska tar timebetalt og anbefaler 2,5 timer. Dersom du trenger færre, blir kostnaden naturligvis lavere. Du kan også være selektiv med hvor ofte du tar i bruk tilleggstjenester for å begrense prisøkning i forbindelse med disse. Det er som sagt stort mulighetsrom for å skreddersy drømmevasken, og da er det automatisk også stort mulighetsrom for å skreddersy en begrenset, billigere vask.
I tillegg til å legge frem dine forutsetninger når du får tilbud fra vaskebyrå, lønner det seg å ha en befaring før man blir enig om kontraktsforhold. Gå grundig gjennom eventuelle spesifikasjoner. Vær klar på hvordan du ønsker det skal vaskes, hva du eventuelt ikke trenger vasket og tilleggstjenester. Da har både du og vaskehjelpen klart akkurat hva som skal gjøres og hvor mye det kommer til å koste. Dette forhindrer uheldige fremtidige overraskelser eller konflikter. Det er under denne befaringen du bestemmer akkurat hvordan du vil at vasken din skal skreddersys. Flere vaskebyrå tilbyr gratis befaring. Etter befaringen og kontraktsigneringen er unnagjort blir du som regel sendt samme renholder hver gang som da vasker akkurat slik du ønsker.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Rengjøring på den smarte måten